Du har redan installerat bryggan, eller planerar att installera, en flytbrygga nära hemmet eller vid stugan. Hur kan du anpassa den för just dina behov och se till att den blir så bekväm som möjligt att använda?
Med tillbehör, givetvis! Här kommer vi ge dig en snabb överblick över den vanligaste extrautrustningen som används på flytbryggor, så att du kan välja de som bäst motsvarar dina behov.
1. Badstege
Utan tvekan det viktigaste tillbehöret. En badstege gör det enklare, för såväl unga som gamla, att ta ett bad och också komma sig ur vattnet.
Vilken sorts stege behöver jag?
Vad gäller flytbryggor är en badstege med fyra steg oftast det bästa alternativet, eftersom bryggan rör sig upp och ned i takt med att vattennivån stiger och sjunker. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att stegen inte ska nå ned till vattnet vid lågvatten. En för lång stege kan också fastna i botten vid lågvatten och skada bryggan.
Längre badstegar, med sju steg, används oftast när det handlar om stationära bryggor eller terrasser, eftersom en kortare stege i de fallen kanske inte når ned till ytan vid lågvatten.
Vi erbjuder även uppfällbara stegar, som låter dig dra upp stegen ur vattnet. Det är ett bra alternativ för åar och forsar, där skräp eller grenar flyter i strömmen och kan riskera att fastna och skada stegen.
2. Räcken för flytbryggor
Räcken gör flytbryggan både säkrare och bekvämare att använda. På vilket sätt?
Om du t.ex. vill ta ett dopp har du alltid någonstans att hänga handduken. Givetvis minimerar ett räcke också risken för att någon som kommit för nära kanten ska trilla i vattnet.
Om du installerar ett räcke med inbyggd bänk har du också skapat en plats där du kan njuta av solnedgången om sommarnätterna. Blomkrukor kan också hängas från räckena, eller så kan du dekorera dem på andra kreativa sätt.
3. Förtöjningsringar och pollare till bryggan
Om du vill förtöja en båt vid din flytbrygga måste du använda antingen förtöjningsringar eller pollare. När du gör ditt val är det viktigt att ta båtens storlek och vikt i beaktande (tveka inte att fråga om råd om du är osäker!).
Pollare och förtöjningsringar finns i många olika storlekar, antingen varmförzinkade eller av rostfritt stål.
4. Fendrar till bryggan
Det är enkelt; fäst fendrar vid flytbryggan för att undvika direktkontakt mellan skrovet och bryggan.
Vårt utbud inkluderar hållbara fendrar i många storlekar; de finns både som vita och grå.
5. Lampor med solceller på bryggan
Vill du slippa kabeldragningen?
Ett enkelt och billigt sätt att lysa upp flytbryggan är att använda pollare med solceller och LED-lampor. De skapar en mysig och magisk stämning till kvällen.
6. Extra båtplatser vid bryggan
Båtbojar, Y-bommar och gångbara Y-bommar ger extra förtöjningsmöjligheter vid bryggan. För att välja rätt alternativ bör du fundera på flytbryggans konstruktion, fribordshöjd och förankringens hållfasthet. Se kontaktuppgifterna för vår expert längst ner på sidan och få hjälp med att fatta rätt beslut.