Var en flytbrygga bör placeras – 6 naturfaktorer att beakta - Top Marine
22 års erfarenhet av flytbryggor
Vi tillverkar 4 500 m flytbryggor varje år
18 specialister till din tjänst
Top Marine-produkter erbjuds i 22 länder
Under de senaste 20 åren har vi blivit den ledande leverantören av helhetslösningar för bad- och flytbryggor i Baltikum och Norden.

Var en flytbrygga bör placeras – 6 naturfaktorer att beakta

Du håller antagligen med oss när vi säger att placering är A och O för valet av brygga. Placeringen är också avgörande om det ens är möjligt, eller ekonomiskt försvarbart, att installera en brygga på just den platsen.

Hur avgör du om en plats är lämplig och hur fattar du ditt beslut?

Det är inte så svårt som man kan tro. Nu har det blivit dags för oss att sammanfatta vad vi själv tar med i beräkningen gällande omgivningen, så att du också kan göra en första utvärdering på egen hand.

OBS! I textens slut hittar du en översikt över våra flytbryggor, och utifrån dina nyvunna kunskaper kan du fatta beslut om vilken som passar bäst just för dig. Där finner du också en sammanfattande tabell som hjälper dig jämföra användningsområden för olika sorters bryggor.

Flytbryggans placering: viktiga faktorer

För att spara tid, låt oss först berätta var du inte kan installera en flytbrygga: de kan inte placeras på öppna stränder eller längs kusten; lämpliga platser är antingen stränder med naturligt skydd eller i en hamn skyddad av t.ex. en pir.

1. Isförhållandet

Som tur är kan man uppskatta isförhållanden även under varmare årstider än vintern. Hur?

Allt du behöver göra är att noga observera och studera vattnet i fråga och fundera över följande:

  • i avskärmade vikar som skyddas från vind smälter is utan att röra sig, eller rör sig endast något på grund av vindarna;
  • om det inte växer några stora träd nära stranden, är det högst troligt ett område som driftis kan nå;
  • Isförhållandena går också att avgöra genom att se på stenarna på stranden: om de tydligt varit i rörelse är det is som ligger bakom.

Om packis är vanligt förekommande är det tyvärr väldigt tveksamt att en flytbrygga kan installeras, eftersom isen skulle förstöra den vinter efter vinter. Om det inte finns någon annan plats att tillgå, kan du överväga att lyfta bort flytbryggan över vintern och sedan installera den igen till våren. Men då måste du noga överväga om du verkligen är villig att investera både de pengar och den tid ett sådant upplägg kräver.

2. Hur öppen stranden är för vinden

Vad gäller t.ex. insjöar eller åar är vinden vanligtvis inte en faktor du behöver ta hänsyn till. Men handlar det om en flytbrygga på havskusten är det däremot läge att vara försiktig.

Ingen plats längs kusten är den andra lik. I Finska viken, till exempel, är vindarna väldigt skiftande. På sommaren blåser de mestadels från väst och norr, och på vintern mestadels söderifrån. Stormvindar har också en tendens att blåsa från samma väderstreck oavsett årstid.

Du kan kontrollera den dominerande vindriktningen genom att använda en vindros. Kartorna på Global Wind Atlas hemsida är ett smidigt alternativ. Klicka på den önskade platsen och välj ”Wind Rose” i högermenyn så ser du de vanligaste vindriktningarna i området.

Wind-Rose Andry Prodel +372 5304 4000 andry@topmarine.ee

Bild: En skärmdump från Global Wind Atlas hemsida

När du identifierat den farligaste vindriktningen är det dags att både konsultera kartan och besöka platsen med kompass i hand för att se ifall vindarna har fritt spelrum. Eller finns det kanske något som skyddar, som en udde, halvö eller ö, som gör vågorna säkra på den valda platsen?

3. Vågornas höjd

Väderförhållandena till havs och i inlandet (sjöar, åar, dammar) är väldigt olika. Den största skillnaden mellan det öppna havet och inlandet är vågornas höjd. Längre in i landet saktas vindarna ned av skog och annan vegetation. Men ute till havs, där det inte finns något som hindrar, har vågorna en förmåga att samla fart. Vågorna är med andra ord betydligt högre på havet än på t.ex. en sjö.

Så, först av allt, skapa dig en klar bild av den genomsnittliga våghöjden på den plats du planerar installera din flytbrygga. Kontrollera även den maximala våghöjden för att veta vilka sorters krafter din brygga måste kunna hantera.

4. Genomsnittlig vattennivå

Vattennivåerna i havet och i inre vattenvägar stiger och sjunker i takt med årstiderna och vindarna. Till exempel kan nämnas att Östersjön legat på såväl 2,5 meter över, som 1,2 meter under, sitt genomsnitt.

I inlandet beror vattennivåerna på mängden nederbörd och snö som smälter. Variationerna är som störst till våren efter en snörik vinter, eller under perioder av kraftigt regnfall.

Eftersom vattennivåerna ständigt fluktuerar, är det viktigt att ta den genomsnittliga vattennivån på den tilltänkta platsen i beaktande när du väljer flytbrygga. Men hur tar du reda på den?

Den genomsnittliga vattennivån går vanligtvis att se genom att betrakta stranden, och ett ögonmått duger gott. Om det är en obekant plats rekommenderar vi även att tala med äldre människor i området som bott där länge. De kan förse dig med information utifrån ett längre tidsperspektiv.

5. Vattendjup vid strandkanten

Om du simmat i området är du redan bekant med vattendjupet. Om platsen ligger längs kusten kan du också ta hjälp av sjökartor som indikerar djupet (t.ex. Navionics kartor, som ofta finns tillgängliga gratis).

Hur hjälper kunskapen om vattendjupet dig i din planering?

Om du känner till vattendjupet vid olika avstånd från kustlinjen har du rimligtvis en ganska klar bild av var du kan förtöja din båt eller kasta dig i vattnet med huvudet först utan att behöva oroa dig. Och viktigast av allt – du kan kalkylera hur lång flytbrygga du behöver.

Till exempel, om det är en grund kustlinje och vattendjupet som krävs för att kunna förtöja din båt ligger långt ifrån strandkanten, krävs det en väldigt lång brygga. Det innebär ett så pass kostsamt projekt att du noga bör överväga om det är rimligt att fortsätta.

Flytbryggor producerade av Top Marine

Nu när du läst detta har du säkerligen redan kunnat göra en inledande analys i bakhuvudet. Vi kommer nu ge dig en överblick över flytbryggorna i vårt utbud och deras egenskaper, så att du kan fortsätta begrunda och lista ut vilket alternativ som passar bäst just för dig.

Betongponton

Betongbrygga Andry Prodel +372 5304 4000 andry@topmarine.ee

EgenskaperHög bärkapacitet och stabil. Den passar både som flytande plattform och som vågbrytare
AnvändningsområdenHamnar för yachter och båtar som antingen har naturligt skydd eller skyddas av vågbrytare
Rekomenderad våghöjdUpp till 0,5 meter
Fribordshöjd0,49–0,7 meter
Standardbredder2,4 m, 3,2 m, 4,2 m
Standardlängder9 m, 12 m, 15 m, 18 m, 20 m

Trä/betongbrygga

Trabrygga med betongpontoner Andry Prodel +372 5304 4000 andry@topmarine.ee

EgenskaperStabil och med god bärkapacitet. Perfekt som flytande plattform
AnvändningsområdenYacht- eller båthamnar som skyddas av vågbrytare
Rekomenderad våghöjdUpp till 0,3 meter
Fribordshöjd0,5–0,7 meter
Standardbredder2,4 m, 3,0 m, 3,2 m
StandardlängderVi färdigställer en brygga med exakt den längd ditt projekt kräver

Träbrygga med plastpontoner

Trabrygga med plastpontoner Andry Prodel +372 5304 4000 andry@topmarine.ee

EgenskaperGod bärkapacitet. Designad för att användas som en flytande plattform.
AnvändningsområdenBåthamnar längs inre vattenvägar
Rekomenderad våghöjdUpp till 0,2 meter
Fribordshöjd0,65–0,73 meter
Standardbredder2,4 m, 3,0 m, 3,2 m
Standardlängder6 m, 8 m, 10 m

Badbrygga

Badbrygga Andry Prodel +372 5304 4000 andry@topmarine.ee

EgenskaperFör användning som badbrygga eller båtbrygga för roddbåtar
AnvändningsområdenStränder längs inre vattenvägar
Rekomenderad våghöjdUpp till 0,2 meter
Fribordshöjd0,35–0,38 meter
Standardbredder2 m, 2,4 m, 3,0 m
Standardlängder4 m, 5 m, 6 m

Badbrygga ECO

Badbrygga ECO Andry Prodel +372 5304 4000 andry@topmarine.ee

EgenskaperPassar som badbrygga vid hemmet, eller som båtbrygga för en liten båt
AnvändningsområdenStränder längs inre vattenvägar
Rekomenderad våghöjdUpp till 0,2 meter
Fribordshöjd0,37–0,4 meter
Standardbredd2 m
Standardlängder4 m, 5 m, 6 m

Flytbryggornas lämplighet för olika bruk

BetongbryggaTräbrygga med betongpontonerTräbrygga med plastpontonerBadbryggaBadbrygga ECO
För en privat brygga+++++
För en hamn+++
För bad+++++
För förtöjning+++++
Flytande plattform för hus+++
Som vågbrytare+

Vad säger du? Hittade du en flytbrygga som passar perfekt för din tilltänkta plats? Eller dök det upp en mängd frågor du gärna vill ha svar på?

I båda fallen har vi en god anledning att behålla kontakten! Kontakta oss och berätta mer ingående om dina planer (kontaktuppgifter och meddelandefält hittar du längre ned på sidan).

 

Var den här artikeln intressant och informativ?

Andra artiklar som kan intressera dig

Varför välja Top Marine?

Toppkvalitet
100 % produktkunskap
Service med omsorg
Säkerhet och naturskydd
Professionell installation
Ett bra pris
Leveranstid
Standarder
Inställning
Be en expert om hjälp