Betongpontoner har en hög tyngd vilket innebär att de har goda vågdämpande egenskaper. De passar perfekt i småbåthamnar, båtklubbar och marinor men även som privatbryggor så kallade villapontoner. Priset på en betongponton beror på storlek och bredd.
- Prova gärna vår webbapp om du vill visualisera dina idéer för betongpontoner. Vid behov kan du även läsa instruktionerna här.
- Arbetar du med projektering inom vattenbyggnad? Modeller för alla våra produkter kan bekvämt laddas ner från ProdLib-katalogen. Se instruktionerna här.
Pontonerna är mycket stabila och har hög bärkraft vilket innebär att de passar perfekt i mer utsatta lägen som vågbrytare och som flytande plattformar för t.ex. förrådshus, flytande hus eller bastur.
- Standardbredder för flytbryggan är: 2,4 m, 3,0 m, 4,0 m;
- Standardlängder är: 9 m, 12 m, 15 m, 18 m, 20 m.
- Fribordshöjd är 0,49–0,7 m.
Betongponton konstruktion
Konstruktionen består av armerad betong med en kärna av cellplast. Vi använder galvaniserad armering och cellplast-kvalitén är EPS 100. Våra betongpontoner levererar vi med en torr borstad yta för att minimera halkrisken. Men du kan också köpa till trädäck av impregnerat virke, komposit och andra material av högsta kvalitet.
För förtöjning kan Y-bommar , gångbara Y-bommar eller båtbojar köpas till.
Vi erbjuder även olika sorters extrautrustning, inklusive trädäck, siddäck, ledstänger, stegar, fenderlister, pollare eller förtöjningsringar, elstolpar och räddningsutrustning. Vi tillverkar också exklusiva varianter med lyxigt trädäck eller LED-upplysta pollare. Läs denna artikel för att hitta idéer för val av extrautrustning.
Underhåll av betongpontoner
Betongbryggor kräver väldigt lite underhåll, men vi rekommenderar definitivt att:
- tvättar betongpontonens yta en gång per år;
- rengör fendrar och trädäck med borste eller högtryckstvätt samt att årligen behandla däcket med träskyddsolja som skyddar mot UV-strålning;
- att med jämna mellanrum kontrollera alla fästen och gångjärn;
- Ni bör även montera bort stegar och y-bommar till hösten för att undvika isskador. (När is i rörelse förekommer)
PS! För mer information läser du dessa inlägg: