Flytbryggor – 3 viktiga saker att tänka på när du väljer flytbrygga
22 års erfarenhet av flytbryggor
Vi tillverkar 4 500 m flytbryggor varje år
18 specialister till din tjänst
Top Marine-produkter erbjuds i 22 länder
Under de senaste 20 åren har vi blivit den ledande leverantören av helhetslösningar för bad- och flytbryggor i Baltikum och Norden.

Flytbryggor – 3 viktiga saker att tänka på när du väljer flytbrygga

Känns det komplicerat att välja brygga? Du vet varken i vilken ände du ska börja eller vad du bör leta efter?

Som tur är behöver den känslan inte bli långvarig, eftersom vi vet exakt vad som väntar dig och därför har samlat vår gedigna erfarenhet här i en guide. Den lyfter fram de tre viktigaste sakerna att tänka på när du väljer flytbrygga.

1. Flytbryggans syfte

Vad är det första du gör när du köper en ny pryl för hemmet?

Självklart är det första du gör att lista ut exakt hur och till vad du kommer att använda ditt inköp, eftersom det är nyckeln till att kunna avgöra vilken produkt som passar dig bäst.

Exakt samma logik gäller när det är dags att välja flytbrygga. Här är fem frågor du kan ställa dig själv för att få en klarare bild av hur du kommer att använda din brygga.

  1. Kommer bryggan endast till användning när det är dags för en simtur, eller har du även behov för att kunna förtöja båtar? Eller har du siktet inställt på ett flytande hus eller bastu istället?
  2. Om du vill förtöja en båt, handlar det då om en liten roddbåt eller en stor yacht?
  3. Måste du kunna förtöja fler än en båt åt gången?
  4. Räcker det med en bryggmodul eller behöver du flera?
  5. Är det en klassisk rak brygga som passar bäst, eller behöver du en specialform (t.ex. T eller L)?

Vi har utvecklat fem olika bryggdesigner för att du ska hitta den som passar för just dina ändamål. Här är en översikt till hjälp:

BetongpontonTrä/betongbryggaTräbrygga med plastpontonerBadbryggaBadbrygga ECO
För en privat brygga+++++
För en hamn+++
För bad+++++
För förtöjning+++++
Flytande plattform för hus+++
För en vågbrytare+

2. Placering

Passar platsen du valt ens för en brygga? Är den både smidig att använda och säker? Det finns ett par saker som är viktiga att tänka på:

  1. Flytbryggor passar bäst på platser som skyddas av en vågbrytare (som en pir) eller på platser som har ett naturligt skydd. Det rekommenderas inte att bygga en brygga på en oskyddad havsstrand, av den enkla anledningen att den inte blir särskilt långlivad där;
  2. Avståndet från strandkanten till ett tillräckligt djup för dina ändamål avgör längden på bryggan. Om djupet som krävs för att kunna njuta av badet ligger långt ifrån stranden blir det väldigt dyrt att bygga en brygga;
  3. Isförhållandet: en flytbrygga passar inte på platser där vass packis är i rörelse. Om du ändå väljer att bygga en brygga i ett område med driftis blir du tvungen att lyfta bort bryggan var höst och ominstallera den på våren. Är du verkligen redo att ta dig an ett så tidskrävande och dyrt projekt?

De finns fler naturfaktorer att ta i beaktande. Du kan läsa mer om dem här.

3. Har du lov att placera en flytbrygga på den plats du valt?

Det finns inget land som inte har områden där lagen sätter stopp för att bygga bryggor. Därför är det viktigt att du bekantar dig med vad som gäller just på din tilltänkta plats och du gör även bäst i att höra dig för med kommunens byggnadsnämnd. Top Marine hjälper dig genom hela processen.

Ett annat alternativ är att kontakta vår expert (det kan du göra längst ned på sidan) som kan berätta mer om förutsättningarna i just ditt område och vilka regler som gäller för bryggbyggen där.

 

PS Om du upplevde den här artikeln som informativ, så klicka gärna på ”Gilla”. Om du tror att dina vänner kunde vara intresserade klickar du på ”Dela”. Tack!

Var den här artikeln intressant och informativ?

Andra artiklar som kan intressera dig

Varför välja Top Marine?

Toppkvalitet
100 % produktkunskap
Service med omsorg
Säkerhet och naturskydd
Professionell installation
Ett bra pris
Leveranstid
Standarder
Inställning
Be en expert om hjälp