Hur du bäst sköter om en flytbrygga (instruktioner) - Top Marine
22 års erfarenhet av flytbryggor
Vi tillverkar 4 500 m flytbryggor varje år
18 specialister till din tjänst
Top Marine-produkter erbjuds i 22 länder
Under de senaste 20 åren har vi blivit den ledande leverantören av helhetslösningar för bad- och flytbryggor i Baltikum och Norden.

Hur du bäst sköter om en flytbrygga (instruktioner)

Din flytbrygga behöver verkligen inte mycket skötsel, men det innebär inte att du helt kan släppa den med tankarna. Varför det?

Genom att regelbundet sköta om din flytbrygga försäkrar du dig om att du får njuta av den under lång tid framöver. Det handlar bara om att komma igång, eftersom skötseln är så enkel att vem som helst kan klara av den.

Här kommer en överblick över vilken skötsel som behövs för att hålla flytbryggan i nyskick.

Hur ofta behövs skötsel?

Vi rekommenderar att du planerar in två tillfällen om år: till våren just innan säsongen börjar, och till hösten när den lider mot sitt slut.

Vad bör du fokusera på under skötseln?

Eftersom flytbryggan förblir i vattnet året om och konstant är i rörelse, måste du vara särskilt uppmärksam på däcket och alla fästen.

Behöver en brygga med betongdäck också regelbundet underhåll? Om du har en betongbrygga är det vanligtvis tillräckligt med en lätt rengöring en gång om år, och det är allt.

OBS: Även om de här rekommendationerna är ganska universella och även gäller bryggor från andra tillverkare, bör du ändå följa instruktionerna som kom med just din flytbrygga. De berättar exakt hur du bör sköta den och vad som bör kontrolleras för var enskild produkt.

Trädäcket

Trä som används för flytbryggor är behandlat för att stå emot svamp och skadedjur, men du måste fortfarande smörja däcket regelbundet för att skydda mot UV-strålning.

Skötsel för första gången

Våra däck tillverkas av behandlad furu, vilket innebär att slutprodukten har en relativt hög fukthalt. Därför rekommenderar vi att du låter bryggan vila i solen en tid innan du använder behandlingsmedel första gången. Vänta tills däcket förlorat sin gröna ton och blekts något.

Smörj in med ett tjockt lager behandlingsmedel första gången för att skydda flytbryggan så bra som möjligt.

Årlig skötsel

Vi rekommenderar att du smörjer in med behandlingsmedel till våren, så att du kan njuta av det vackra resultatet under resten av sommaren. Det fräscha lagret behandlingsmedel skyddar även trädäcket från UV-strålar.

Gör följande:

  1. rengör bryggan från allt löst smuts.
  2. tvätta däcket med terrassrengöringsmedel. Resultatet blir extra bra om du använder ett rengöringsmedel som innehåller natriumhydroxid, eftersom det öppnar porerna i träet och låter behandlingsmedlet tränga djupare in i trävirket.
  3. låt däcket torka helt.
  4. smörj in däcket med behandlingsmedlet. Helst över hela ytan på en gång, eftersom det hjälper till att ge ett enhetligt intryck utan spår. Använd tillräckligt med medel för att mätta virket. Tvätta bort överblivet medel med en trasa efter en halvtimma. Om det ser ut som att mer medel behövs är det bara att upprepa processen.

OBS: Natriumhydroxid är ett starkt ämne som kan fräta på huden. Läs därför instruktionerna på rengöringsmedlet noga och använd den rekommenderade skyddsutrustningen.

OBS: Om du använder högtrycksspruta, försäkra dig om att trädäcket inte tar skada. För högt tryck kan leda till flisor och att du förstör däcket.

Trädäcket till vintern

Att behandla med skyddsmedel/olja till våren skyddar däcket från skador av vatten och is ända in på vintern. Så det är inte en stor insats som krävs för att du ska kunna njuta av resultatet under en lång tid.

Om du inte använder flytbryggan om vintern finns det egentligen inget behov för att hålla den fri från snö. Om du använder den är det viktigt att inte bli allt för entusiastisk med skottandet/avlägsnandet av is så att du inte riskerar att skada däcket.

Anslutningar

Vinden och vågorna gör att flytbryggan konstant är i rörelse. Och som du vet — det som rör på sig har också en förmåga att gå sönder. Därför är det viktigt att kontrollera alla gångjärn, gummianslutningar och ankarkättingen med jämna mellanrum.

Vad bör du vara uppmärksam på när du kontrollerar? Kolla så att fästena inte visar tecken på slitage och kan röra sig smidigt. Se också till att alla skruvar är ordentligt åtskruvade.

Att regelbundet kontrollera alla fästen och anslutningar räcker långt för att undvika att någonting går sönder och orsakar större skada. Det är betydligt billigare att byta ut några fästen om det skulle behövas, än att köpa en helt ny flytbrygga om det velat sig illa.

Var den här artikeln intressant och informativ?

Andra artiklar som kan intressera dig

Varför välja Top Marine?

Toppkvalitet
100 % produktkunskap
Service med omsorg
Säkerhet och naturskydd
Professionell installation
Ett bra pris
Leveranstid
Standarder
Inställning
Be en expert om hjälp