22 års erfarenhet av flytbryggor
Vi tillverkar 4 500 m flytbryggor varje år
18 specialister till din tjänst
Top Marine-produkter erbjuds i 22 länder
Top Marine, +46 8 684 199 00, info@topmarine.se

Hur du bäst sköter om en flytbrygga (instruktioner)

Din flytbrygga behöver inte mycket skötsel men den är inte heller helt underhållsfri. Varför det?

Genom att regelbundet sköta om din flytbrygga försäkrar du dig om att du får njuta av den under lång tid framöver. Det handlar bara om att komma igång.

Här kommer en överblick över vilken skötsel som behövs för att hålla flytbryggan i nyskick.

Hur ofta behövs skötsel?

Vi rekommenderar att du planerar in två tillfällen om år: till våren just innan säsongen börjar, och till hösten när den lider mot sitt slut.

Vad bör du fokusera på under skötseln?

Eftersom flytbryggan förblir i vattnet året om och konstant är i rörelse, måste du vara särskilt uppmärksam på däcket och alla fästen.

OBS: Även om de här rekommendationerna är ganska universella och även gäller bryggor från andra tillverkare, bör du ändå följa instruktionerna som kom med just din flytbrygga. De berättar exakt hur du bör sköta den och vad som bör kontrolleras för var enskild produkt.

Brygga med betongdäck

En brygga med betongdäck är särskilt lättskött: det räcker med lätt tvätt med en högtrycksspruta eller borste en gång om året.

Brygga med trädäck

Trä kräver lite mer skötsel. Impregneringen på fabriken kommer att skydda träet mot svamp och skadedjur men UV-skydd kan bara uppnås med regelbunden oljebehandling.

Skötsel för första gången

Våra däck tillverkas av behandlad furu, vilket innebär att slutprodukten har en relativt hög fukthalt. Därför rekommenderar vi att du låter bryggan vila i solen en tid innan du använder behandlingsmedel första gången. Vänta tills däcket förlorat sin gröna ton och blekts något.

Smörj in med ett tjockt lager behandlingsmedel första gången för att skydda flytbryggan så bra som möjligt.

Årlig skötsel

Vi rekommenderar att du gör en oljebehandling på våren så att den nyapplicerade oljan skyddar träet från intensiv solstrålning under hela sommaren.

Gör följande:

  1. rengör bryggan från allt löst smuts.
  2. tvätta däcket med terrassrengöringsmedel. Resultatet blir extra bra om du använder ett rengöringsmedel som är miljövänligt. Applicera lösningen på hela brädans längd på en gång, på en yta som är upp till 3 m2, och skrubba loss smutsen med en styv borste. Skölj med mycket vatten.
  3. låt däcket torka helt.
  4. smörj in däcket med behandlingsmedlet. Helst över hela ytan på en gång, eftersom det hjälper till att ge ett enhetligt intryck utan spår. Använd tillräckligt med medel för att mätta virket. Tvätta bort överblivet medel med en trasa efter en halvtimma. Om det ser ut som att mer medel behövs är det bara att upprepa processen.

OBS: Om du använder högtrycksspruta, försäkra dig om att trädäcket inte tar skada. För högt tryck kan leda till flisor och att du förstör däcket.

Trädäcket till vintern

Om trädäcket oljas in noga på våren skyddas det mot intrång av vatten och is även under vintern. En liten insats lönar sig länge.

Om du inte använder flytbryggan om vintern finns det egentligen inget behov för att hålla den fri från snö. Om du använder den är det viktigt att inte bli allt för entusiastisk med skottandet/avlägsnandet av is så att du inte riskerar att skada däcket.

Anslutningar

Vinden och vågorna gör att flytbryggan konstant är i rörelse. Och som du vet — det som rör på sig har också en förmåga att gå sönder. Därför är det viktigt att kontrollera alla gångjärn, gummianslutningar och ankarkättingen med jämna mellanrum.

Kolla så att fästena inte visar tecken på slitage och kan röra sig smidigt. Se också till att alla skruvar är ordentligt åtdragna.

Att regelbundet kontrollera alla fästen och anslutningar räcker långt för att undvika att någonting går sönder och orsakar större skada. Det är betydligt billigare att byta ut några fästen om det skulle behövas, än att köpa en helt ny flytbrygga om det gått illa.

Lycka till!

Var den här artikeln intressant och informativ?

Andra artiklar som kan intressera dig

Varför välja Top Marine?

Toppkvalitet
100 % produktkunskap
Service med omsorg
Säkerhet och naturskydd
Professionell installation
Ett bra pris
Leveranstid
Standarder
Inställning
Top Marine topmarine.se info@topmarine.ee
Be en expert om hjälp